Alan Lomax’ Global Jukebox komt on line

Ingegeven @ ma 27-02-2012

Goed nieuws! Dankzij het levenswerk van de Amerikaanse liedverzamelaar en cultuur antropoloog Alan Lomax komt er nu een website waar je alle lokale liedjes, dansjes en verhaaltjes kwijt kan die er maar op de wereld te vinden zijn (culturalequity.org). Dat schrijft Leendert van der Valk in NRC Handelsblad van 25 februari (op 30 januari verscheen al in de New York Times een uitgebreid artikel hierover). Met een muisklik verplaats je je in de culturele rijkdom van een intiem Mongools, Roemeens of Haïtiaans gebeuren, waarbij gezongen of verteld wordt, in het geval van Lomax opgenomen door nog primitieve opnameapparatuur.

Het is het retro-effect waar het hier wat mij betreft om gaat. Terug naar de bron. Tal van bekende musici maakten er al gebruik van. Te rade gaan bij de ‘formuletaal’ van de muziek. Net als Milman Perry en Albert Lord dat deden bij de epische verteller, maar dan in de muziek. “Cantometrics” noemde Lomax (stierf in 2002) de codering van bepaalde standaardeigenschappen in muzikale uitingen.

Toch blijft het verzamelen van de resten van wat ooit het culturele brandpunt van de samenleving uitmaakte een tamelijk gratuit gebeuren. Zolang er geen breed bewustzijn is over een evolutionaire noodzaak om dat soort zaken niet te beantwoorden met minachting of vooruitgangstriomfalisme, zolang is het net als met de natuur. Alarmisme over het verdwijnen ervan is effectloos als je als kind niet leert respect te hebben voor die zaken, die het ontstaan van alles onder de aandacht brengen.
Dus enerzijds goed nieuws en anderzijds maar afwachten waar dat alles in het didactisch onderwater universum van de maatschappij toe leidt.